[color:6abf=#008000]Özellikle
çalışan kadınlar için mutfakta pratik olmak çok önemli. Kimse iş çıkışı
saatlerce mutfakta zaman geçirmek istemiyor. Birçok kadının
deneme-yanılma yoluyla bulduğu pratik yöntemleri derledik. Siz de
deneyin, işinize yarayanları keşfedin ve rahat bir nefes alın.
Kadınlar
için en önemli şey mutfak pratikliğidir. Çünkü mutfakta ayrıntı çok
fazladır ve bir kadın zamanın büyük bir çoğunluğunu mutfakta geçirir.
İşiniz kolaylaşsın diye; birçok kadının deneme-yanma yoluyla keşfettiği
pratik yöntemleri derledik. Gerçi kimi kadınlar, pratik yöntemlerin
hepsini reddediyor; her şeyi zamanında, taze taze alıp pişirmek ve
tüketmek en doğrusu diye. Kimine göre en büyük pratiklik, eşlerin
desteği ve yardımı. Zamandan tasarruf etmek, mutfakta vakit geçirmemek
için yemeğini kayınvalidesinde yiyenler de var. İşi abartıp sebze ve
meyvelerin
makinesinin durulama programında yıkanabileceğini
keşfeden kadınlara ne demeli peki? Dört çocukla her işe yetişen,
çamaşır,
, bebek bezlerini hep ellerinde yıkamak zorunda olan,
titiz babaları da aynı anda idare eden annelere selam gönderiyor ve
pratik olmanın keyfini çıkarın diyoruz.
Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.
Çorbaların
üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza
önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın.
Bulaşıktan da tasarruf edin.
Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.
Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın.
Salata
yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata
kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her
akşam yıkamakla uğraşmayın.
Bakliyatlara vakit ayıramıyorum
diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun. Fasulye, nohut, yeşil
mercimek vs. haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp
buzluğa koyun. Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor. İkinci pişirmede
dağılabilir.
Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz,
dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden
kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak. Kesmeden
cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.
Domates
rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra
buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın.
Hazır
et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun
suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda
kullanabilirsiniz.
Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı
soğanla kavurup
harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere
koyun. Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem
de kıyma uzun ömürlü olur.
Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.
Sarımsak
soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli
suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar
zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.
Elinin
altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru
patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp
dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur.
Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.
Eti
yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde
yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra
kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık
olduğunu göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa
kaldırın. İstediğinizde çıkarıp kullanın.
Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.
Her
sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları
pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın.
Yapılmaması gerekenler
* Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.
*
Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra
iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa
atın.
* Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat
edin. Hava almamalı. Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını
sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri
olabiliyor. Sağlık için zararlı.
* Plastik kapları kullanmak
istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp
annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez
torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir
hafta bozulmuyor.
Yazın hazırlanan kışlıklar
* Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.
*
Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra
buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.
*
Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik
poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da
saklayabilirsiniz. Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası
için birer kullanımlık poşetlere koyun.
* Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz.
* Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun.
* 500 gr�lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda kullanın.
* Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.
Pratik yemekler
*
Yaptığınız herhangi bir çorbayı kaynar haldeyken kavanoza koyup
kapağını iyice kapatıp ters çevirin. İyice soğuyunca buzdolabına
kaldırın. En az iki hafta dayanıyor.
* Mercimek, soğan,
patates ve havucu haşlayıp blendırdan geçirin. Saklama kaplarına veya
buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık bölüp dondurucuya kaldırın.
Akşamları gelince sıcak suyla karıştırarak, baharatını, tereyağını,
nanesini ekleyin.
* Hamsiyi mevsimi geçmeden unlayıp kağıt
tabaklara hamsi tava yapar gibi sıralayıp dondurun. İşten gelince
tabaktan doğru tavaya, ortasına iki kaşık sıvıyağ ile hamsi tavanız[/color]