[b]** OSMANLI MUTFAĞI VE MODERN PİLAV TARİFLERİ**[/b]
[b]Şehriyeli Güveç
Gereçler:Koyun eti (kemiksiz) - - 360 gram
Tuz 2 1/2 tatlı kaşığı 15 gram
Salça 1
kaşığı 10 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Arpa şehriye 1 2/3 su bardağı 300 gram
Margarin 6
kaşığı 60 gram
Su 3 1/2 su bardağı 700 gram
Yapılışı:Eti 2 santimetreküp irilikte doğra. Kendi suyu ile kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişir. 1/2 tatlı kaşığı tuz ekle ve yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam et. Salçayı koy, karıştır, 1-2 dakika daha pişir, kara biberi kat. şehriyeyi, yağla hafif pembeleşinceye değin 3-4 dakika kavur, suyu ve kalan tuzu koy, karıştır. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 15-20 dakika pişir, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir. Servis tabağına al, ortasını aç, pişen eti yerleştir.
Özbek Pilavı
Gereçler:Koyun eti (kemiksiz) - - 300 gram
Su 4 su bardağı 800 gram
Tuz 2 1/2 tatlı kaşığı 15 gram
Soğan 1 orta boy 75 gram
Havuç 2 orta boy 200 gram
Margarin 6
kaşığı 60 gram
Pirinç 2 su bardağı 360 gram
Kara biber 2 tatlı kaşığı 4 gram
Yenibabar 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Tarçın 1 tatlı kaşığı 2 gram
Yapılışı:Eti 1.5 santimetreküp irilikte doğra, kısık ateşte kendi suyu ile yaklaşık 40 dakika pişir, su ve 1/2 tatlı kaşığı tuz ekle, yumuşayıncaya değin, kısık ateşte pişirmeye devam et, eti kevgirle suyun içinden al. Soğanı soy, yıka, iri iri doğra, havucu yıka, kazı, iri iri rendele, soğan ve havucu yağla birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 7-8 dakika yumuşat. Eti, soğan-havuç karışımına ekle, bir kaç kez çevir, tencerenin dibine yay. Pirinci yıka, süz, etin üzerine koy. etin pişme suyuna, sıcak su ekleyerek ölçüyü 4 su bardağına tamamla, tuzu koy, kaynama derecesine getir, tencereye ekle, önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin 15-20 dakika pişir, baharatı serp, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir.
İstanbul Pilavı
Gereçler:Tavuk 1 büyük boy 850 gram
Su 4 su bardağı 800 gram
Tuz 2 1/2 tatlı kaşığı 14 gram
Tavuk ciğeri 2 adet 125 gram
Badem (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gram
Margarin 6
kaşığı 60 gram
Pirinç 2 su bardağı 360 gram
Safran 1 1/2 tatlı kaşığı 0.4 gram
Bezelye (taze iç) 1/2 su bardağı 70 gram
Yeşil fistık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 35 gram
Yapılışı:Tavuğu yıka, 1 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişir, kemiklerini ayır ve didikle. Ciğeri 1 santimetreküp irilikte doğra, kabuklan soyul- muş bademi ve ciğeri margarinle sote yap. Pirinci yıka, süz, ciğere ekle, birkaç kez çevir. Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 4 su bardağına tamamla, safran ve kalan tuzla birlikte pirince kat. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 15-20 dakika pişir. Pişme süresi dolmadan 5 dakika önce tavuk eti ve bezelyeyi kat. Üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir. Kabuğu soyulmuş fıstığı pilava ekle, karıştır.
Sultan Reşat Pilavı
Gereçler:Pirinç 2 su bardağı 360 gram
Su 4 su bardağı 800 gram
Margarin 6
kaşığı 60 gram
Tuz 2 1/2 tatlı kaşığı 15 gram
Soğan 1 orta boy 60 gram
Ekmek (bayat) 1 ince dilim 20 gram
Kıyma 2 1/4 çay bardağı 200 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Un 2
kaşığı 12 gram
Sıvı yağ 1 1/2
kaşığı 15 gram
Domates 3 küçük boy 300 gram
Yapılışı:Pirinci yıka, süz. Suyu bir tencereye koy, yağ ve 2 tatlı kaşığı tuz ekle, kaynat, pirinci kat, karıştır. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin 15-20 dakika pişir, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir. Soğanı soy, yıka, rendele. Ekmek içini ıslat, sık. Kıymayı, soğanı, ekmek içini, kalan tuz ve kara biberi karıştırıp iyice yoğur, fındık iriliğinde yuvarla. Bir tepsiye un serp, köfteleri koy, hafifçe sallayarak unla. Teflon tavada sıvı yağı ısıt, köfteleri koy, kızart, başka bir kaba al. Domatesleri yıka, rendele, köftelerin piştiği tavada kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dakika pişir, köfteleri yeniden koy, 5 dakika daha pişir. Dinlenen pilavı servis tabağına al, ortasını aç, köfte ve sosunu koy.[/b]