[img(687,551)]
https://2img.net/r/ihimizer/img222/7271/asure2kg.jpg[/img][b][font:5f22=Trebuchet MS]Malzemeler:[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]500gr. buğday [/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1 su bardağı kuru fasülye[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1 su bardağı nohut[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1 kahve fincanı pirinç[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]150gr.kuru kayısı[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]100gr.çekirdeksiz üzüm[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]100gr.kurutulmuş incir[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1/2 portakal suyu[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]2 adet portakal kabuğu rendesi[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]15 adet karanfil[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1/2 kahve fincanı süt[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1200kg.şeker[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1/2 çay kaşığı tuz[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]yeterince su[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]üzeri için:[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]1 adet nar[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]dolmalık fıstık[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]kuş üzümü[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]tarçın[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]kavrulmuş fındık[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Yapılışı:[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Bir gece önceden buğday,kuru fasülye,nohut (ayrı ayrı kaplarda) üzerini 4-5 parmak geçecek su ile bir taşım kaynatıp kapaklarını kapatıp beklettim.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Kuru kayısı ve incirleri yıkadıktan sonra incecik dilimleyip ayrı ayrı kaselerde üzerini 2 parmak geçecek su ile dinlenmeye bıraktım.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Aynı işlemi çekirdeksiz üzümler içinde ayrı bir kasede tekrarladım.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Karanfillerin üzerine sıcak su ilave edip,kapak kapatıp,onlarıda dinlenmeye bıraktım.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Bir gün sonra buğday,süzülmüş nohut ve kuru fasülyeyi düdüklü tencerede yaklaşık 20dk.pişirdim.Üzerine bir miktar sıcak su ilave ettim bir taşım kaynattıktan sonra süt,nişastaları çıkana kadar yıkanmış pirinç,tuz ilave edip 15dk.sürekli karıştırarak pişirdim.kayısıları suyu ile birlikte üzümü süzerek ilave edip 15dk.daha pişirip,ıslattığım karanfillerin yanlızca suyu,(karanfil suyu güzel bir aroma veriyor.karanfilleri bütün halde attığımızda rengini karartıyor)portakal suyu ilave ettim.bir taşım daha kaynattıktan sonra şekerini ilave ettim,10dk.kısık ateşte kaynattım ve altını kapattım.ıslattığım incirleri süzüp,rendenin ince kısmıyla rendelediğim portakal kabuklarını ilave edip karıştırdım ve kaselere paylaştırdım.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Soğuyunca üzerlerini,nar,kavrulmuş dolmalık fıstık,kavrulmuş fındık,tarçın,kuş üzümü ile süsledim.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Afiyet olsun,[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]NOT: Kıvamını pişirirken sıcak su ilave ederek ayarladım.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Kıvamı çok sulu gibi olursa 1 çorba kaşığı buğday nişastasını aşurenin suyu ile eritip,içine ilave ederek koyulaştırabilirsiniz.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Aşure sıcakken,size sulu gibi gözüksede soğuyunca koyulaşıyor.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]İncirleri pişdikten sonra ilave etme sebebim,rengini karartmaması için.[/font][/b]
[b][font:5f22=Trebuchet MS]Portakal kabuklarını pişdikten sonra ilave etme sebebim,pişirildiğinde acı bir tat oluşturuyor. [/font][/b]