KADININ GÖZ NURU
OOO KİMLER GELMİŞ

Lütfen Giriş Yapınız,Yada Üye Olunuz!
Umarız Forumumuzda İyi vakit geçirirsiniz...
KADININ GÖZ NURU
OOO KİMLER GELMİŞ

Lütfen Giriş Yapınız,Yada Üye Olunuz!
Umarız Forumumuzda İyi vakit geçirirsiniz...
KADININ GÖZ NURU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KADININ GÖZ NURU

         KADININ EL EMEĞİ GÖZNURU PAYLAŞIM FORUMU .HOŞGELDİNİZ :
En son ziyaretiniz : Çarş. Ara. 31 1969
Mesaj Sayınız : 0

 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  iletişimiletişim  

 

 Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
nesko
SUPER MODERATOR
SUPER MODERATOR
nesko



başarı
başarı:
Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Imgleft2/2Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Emptybarbleue  (2/2)

Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Empty
MesajKonu: Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?    Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  EmptyPtsi Ağus. 30 2010, 15:51

Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?

Tencere daha 14. yüzyılda hemen hemen tamamıyla bugünkü şeklini aldı. O zamanlar tencereler sadece yemek pişirmek için değil, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkamak için bile kullanılıyordu. En eski tencereler dökme demirdendiler. Sonraları toprak, bakır, alimünyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı
Bakır tencerelerin, kullanış ve dayanma bakımından iyi olmalarına karşın sık sık kalaylanmaları gerekir. Alimünyum tencerelerin sakıncalı yanları ise kesif soda ve alkali eriyiklerin alimünyum üzerine olan etkileridir. Sıcak-soğuk farkından etkilenip çatlasalar da en sağlıklı tencereler cam (payreks) olanlarıdır. Pişirme sırasında içleri görülebildiğinden sık sık kapaklarının açılması gerekmez, yiyeceğin vitamini kaçmaz.
Düdüklü tencerelerin yan yüzleri basınca dayalı malzemeden yapılır. Kapakları ise ilginçtir. Çevrilince tencerenin ağzını içten sıkı sıkı kapatırlar ve buharın kaçmasına mani olurlar.
Düdüklü tencerenin kapağında herhangi bir patlama tehlikesine karşı, istenen basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bir subap vardır. Basınç ayarlananın üstüne çıkınca subap açılır, buhar buradan dışarı kaçar, hızla çıkan buharın çıkardığı düdük sesi de etrafı olaydan haberdar eder. Düdüklü tencere ismini de bu nedenle almıştır.
Düdüklü tencerenin pişirme prensibinde suyun kaynama özelliği yatar. Su 100 derecede kaynar demek tek başına doğru bir ifade değildir. Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile doğrudan ilgilidir. Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.
Normal tencere ısıtıldığında su 100 derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır, yemek de bu sıcaklık da pişer. Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 130 dereceye kadar çıkar.
Böylece pişirilmesi istenen besinlerin ısısı suyun kaynama derecesinden çok daha yükseğe çıkar. Bu yüksek sıcaklık yiyeceğe süratle nüfuz ederek, vitamin ve minerallerini kaybetmeden daha çabuk pişmesini sağlar. Bundan dolayı et haşlaması en çok yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler.
Gelelim düdüklü tencerenin öyküsüne. 1682 yılının 12 Nisan akşamı Londra'da bir evde kraliyet sosyetesinden bir grup yemek yiyeceklerdir. Bu yemek o güne kadar yenmiş yemeklerden farklıdır çünkü davetlilerden Fransız mucit, 35 yaşlarındaki Deniş Papin, yemeği son buluşu olan, her tarafı kapalı, üzerinde emniyet vanası olan bir kap içinde pişirecektir.
Papin, gazlarla ilgili ana kanunları formüle eden İrlandalı fizikçi Robert Boyle'nin asistanıdır ve kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükselten bu buluşunu 1679'da gerçekleştirmiştir. Yemekte bulunanlar pişen etten o kadar memnun olmuşlardır ki, bu buharlı tencere süratle yayılmış, hemen hemen bütün yiyeceklerin hatta pasta ve pudinglerin pişirilmelerinde bile kullanılmıştır.
Her icadın ilkinde olduğu gibi, bunda da bazı aksamalar olmuş, emniyet valfı sık sık tutukluk yapmış, güzel bir akşam yemeği yemeye hazırlananlar, tencere patlayınca yiyecekleri duvarlarda seyretmek zorunda kalmışlardır. Bu patlamalar düdüklü tencerenin neredeyse 150 yıl unutulmasına yol açmıştır. Tekrar popüler olması ise Napoleon Bonaparte sayesinde olmuştur.
'Bir ordu midesi üzerinde hareket eder' diye bir vecizenin sahibi olan Napoleon askerlerine yiyecek ikmalini sağlıklı yapamamaktan şikayetçi idi. Bu sorunu çözmek için parasal ödül vaat etmesi üzerine Fransız şef Nicholas Appert, Papin'in buluşunu geliştirerek günümüzdekine benzer pratik bir düdüklü tencere yapmış ve tekrar yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır


alıntıdır...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
tebessüm
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
tebessüm



başarı
başarı:
Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Imgleft2/2Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Emptybarbleue  (2/2)

Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Empty
MesajKonu: Geri: Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?    Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  EmptyPtsi Ağus. 30 2010, 19:21

tşkler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
nermin73
VIP
VIP
nermin73



Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Empty
MesajKonu: Geri: Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?    Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  EmptyPtsi Ağus. 30 2010, 20:16

[quote:1e70="toprak"] tşkler [/quote] rendeer dansoz dost
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
hicran-k
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
hicran-k



başarı
başarı:
Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Imgleft2/2Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Emptybarbleue  (2/2)

Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Empty
MesajKonu: Geri: Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?    Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  EmptyPtsi Ağus. 30 2010, 20:18

teşekkür
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
nermin73
VIP
VIP
nermin73



Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Empty
MesajKonu: Geri: Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?    Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  EmptyPtsi Ağus. 30 2010, 20:40

tşkr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AkideŞekeri
SUPER MODERATOR
SUPER MODERATOR
AkideŞekeri



Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  Empty
MesajKonu: Geri: Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?    Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?  EmptySalı Ağus. 31 2010, 00:07

teşekkürler ablam
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Düdüklü tencere yiyeceği nasıl çabuk pişiriyor?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» düdüklü tencerede kek
» Neden Çabuk Büyümek İstedik ..!!!
» Saçlarınızın Sağlıklı ve Çabuk Uzaması İçin ...
» Saçların çabuk uzaması için neler yapılmalı..
» Yağlı Turşu (Çabuk Turşu) - Resimli

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KADININ GÖZ NURU :: bunları bılıyor musunuz?-
Buraya geçin: